Dashcams worden steeds populairder in zowel Nederland als de rest van de wereld. Maar wat is nou eigenlijk een dashcam en wat zijn de beste dashcams van 2019? In dit artikel leggen we je uit wat een dashcam is, wat de beste dashcam van 2019 zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Een dashcam is een camera die je in je auto ophangt en die vervolgens alles opneemt wat er op de weg gebeurt. De dashcam is de laatste jaren erg in populariteit gegroeid sinds steeds meer filmpjes online komen waarop capriolen op de weg te zien zijn die zijn opgenomen met zo’n dashcam. In Nederland en België is het toegestaan om te filmen met een dashcam in je auto. Mocht je de beelden willen publiceren, dan dien je de privacywetgeving in acht te nemen. Verzekeringen zijn erg blij met filmpjes die door een dashcam worden gemaakt, omdat zij zo eerder kunnen beoordelen wat er is gebeurd bij ongevallen.

De 10 beste dashcams van 2019

Als je op zoek bent naar een goede dashcam, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is de opnamekwaliteit van groot belang. Je hebt er niets aan als je straks betrokken bent bij een ongeluk en je slechts onscherpe beelden kunt laten zien. De betere dashcams beschikken over een resolutie van minimaal 720p.

Ook is het goed om te kijken naar de extra opties van de dashcam. Is er bijvoorbeeld Parking Mode en een GPS-sensor aanwezig? Bij de aanschaf van de meeste dashcams doe je er overigens ook goed aan om een goede SD-kaart van minimaal 32GB erbij te kopen om langere tijd te kunnen opnemen. Dit geldt natuurlijk niet voor dashcams die de beelden opslaan in de cloud.

Nextbase 312GW

Nextbase 312GW dashcamDe Nextbase 312GW werd niet voor niets in februari 2019 door Kieskeurig verkozen tot ‘Best Reviewed’. Met deze dashcam haal je dan ook één van hoge kwaliteit in huis. De dashcam neemt beelden op in 1080p HD bij 30fps. Daarbij is de dashcam ook nog eens voorzien van een GPS-sensor, zodat je altijd weet waar de beelden zijn opgenomen.

Dat is echter niet de enige handiger functie waarover deze Nextbase 312GW dashcam over beschikt. Zo zorgt de 140 graden groothoeklens ervoor dat een groot gedeelte van de verkeerssituatie te volgen is, ook wat er gebeurt naast de baan waar je op rijdt. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van de G-sensor ervoor dat beelden automatisch worden opgeslagen zodra een botsing of zware schok wordt geregistreerd. Door de aanwezigheid van WiFi is het ook mogelijk om de gemaakte beelden snel te bekijken via een smartphone of tablet. Op die manier zijn de beelden ook eenvoudig te delen met vrienden en familie.

Het grootste nadeel aan de Nextbase 312GW Dashcam is dat kenteken in het donker slechter leesbaar worden. Ook worden de beelden na afloop voorzien van een Nextbase logo. Daarnaast is het met deze dashcam niet mogelijk om waarschuwingen te ontvangen voor flitsers. Een handig voordeel daarentegen is dat er een Click & Go montage-systeem wordt meegeleverd, waardoor het eenvoudig is om de dashcam in je auto te installeren en verwijderen.

Bekijk de Nextbase 312GW op Bol.com

Pluspunten
 • Hoge kwaliteit beelden
 • WiFi aanwezig
 • GPS-sensor aanwezig
Minpunten
 • Kenteken in het donker slecht leesbaar
 • Geen waarschuwingen voor flitsers
 • Nextbase logo

Mio MiVue 788

Mio MiVue 788 dashcamEen andere uiterst handige dashcam is de Mio MiVue 788. Deze camera voor in de auto is voorzien van een aantal handige extra’s. Zo is de dashcam om te beginnen voorzien van wifi. Daarmee wordt het mogelijk om om draadloos bestanden vanaf de camera naar de smartphone te sturen. Ook kun je de camera door middel van bluetooth connecten aan je smartphone. Zo komen je oproepen voortaan binnen via de camera.

De meest handige functie is misschien wel de GPS functie. Deze kan precies bijhouden hoe hard je hebt gereden op de route en welke weg je hebt gevolgd. Mocht je dus betrokken raken bij een ongeval, kun je eenvoudig terugzien wat er is gebeurd en daarbij ook direct letten op de snelheid en de route. Daarnaast zorgt een ingebouwd G sensor ervoor dat beelden direct worden opgeslagen zodra een onverwachte beweging of shock is geconstateerd. Op die manier ben je er zeker van dat de belangrijke beelden wel zijn opgeslagen. De camera waarschuwt je ook voor flitspalen.

Een nadeel is dat de parkeermodus alleen werkt bij constante voeding. De parkeermodus zorgt ervoor dat er beelden worden gemaakt en opgeslagen als er iets gebeurt terwijl de auto geparkeerd staat. Een ander nadeel is de oranjetint rondom de lens. Hierdoor valt de dashcam nét iets te veel op en is hij net wat gevoeliger voor diefstal.

Bekijk de Mio MiVue 788 op Coolblue.nl

Pluspunten
 • Flitspaal meldingen
 • WiFi en Bluetooth aanwezig
 • GPS aanwezig
Minpunten
 • Parkeermodus alleen bij constante voeding
 • Oranjetint lens

BlackVue DR590-1CH

BlackVue DR590-1CH dashcamBlackVue heeft zich ook gericht op de markt van de dashcams. Met de BlackVue DR590-1CH dashcam heeft het bedrijf een dashcam op de markt gebracht van hoge kwaliteit. Zo ondersteunt de dashcam Full HD (1080p) en HD Ready (720p). Met 60 frames per seconde zien beelden van deze dashcam er vloeiend uit, ook wanneer je wat harder rijdt. Ideaal te gebruiken dus om je onschuld te bewijzen bij een ongeval.

De BlackVue DR590-1CH dashcam is daarnaast voorzien van nog een handige toevoeging. De dashcam beschikt over een Night Vision functie. Dat zorgt ervoor dat de camera niet alleen overdag goed te gebruiken is, maar dat de beelden die je ’s nachts opneemt ook goed te bekijken zijn.

De BlackVue DR590-1CH heeft wel een aantal nadelen ten opzichte van andere dashcams. Zo zit bij deze camera geen GPS ingebouwd, waardoor de snelheid en de route niet terug te zien zijn. Daarnaast is er wel een parkeermodus beschikbaar, maar is deze alleen te gebruiken als de dashcam stroom krijgt. De parkeermodus zorgt ervoor dat er ook beelden worden opgenomen als er iets gebeurt met de auto terwijl deze geparkeerd staat.

Bekijk de BlackVue DR590-1CH op Bol.com

Pluspunten
 • Goede kwaliteit
 • Makkelijk te installeren
 • Night Vision voor gebruik in de nacht
Minpunten
 • Parkeermodus alleen bij constante voeding
 • Geen ingebouwde GPS

Mio MiVue 733

Mio MiVue 733 dashcamNaast de MiVue 788 heeft Mio nog een goede dashcam in zijn assortiment. Het gaat om de Mio MiVue 733 Full HD camera. Deze dashcam is iets goedkoper dan de 788 en levert hier en daar dan ook iets in qua functies, maar heeft daarentegen ook weer een voordeel. Voor deze MiVue is niet gekozen voor een oranjetint rondom de lens, waardoor de dashcam bijna niet opvalt.

De Mio MiVue 733 wordt omschreven als een ideaal instapmodel onder de dashcams. Voor een nette prijs is deze dashcam al te koop en hij heeft een aantal handige functies. Om te beginnen wordt opnemen in Full HD (1080p) ondersteund. Daarnaast is er een GPS tracering aanwezig, zodat je na afloop altijd weet waar je hebt gereden. Ook is er een G sensor die ervoor zorgt dat de camera opneemt en beelden opslaat wanneer een onverwachte beweging wordt gedetecteerd. Daarnaast is de camera voorzien van een beeldhoek van 130 graden, waardoor een brede kijk hebt op wat er op de weg gebeurt. Wifi zorgt ervoor dat beelden eenvoudig kunnen worden uitgewisseld.

De nadelen van de Mio MiVue 733 zijn te overzien. Zo is het bij de dashcam niet mogelijk om meldingen te krijgen bij flitspalen. Ook is de parkeermodus alleen te gebruiken als de MiVue 733 aan het stroom zit.

Bekijk de Mio MiVue 733 op Bol.com

Pluspunten
 • Ideaal instapmodel
 • GPS aanwezig
 • G sensor aanwezig
Minpunten
 • Geen melding bij flitspalen
 • Parkeermodus alleen bij constante voeding

Nextbase 512GW

Nextbase 512GWNextbase 512GW gaat weer net een stapje verder dan veel andere dashcams. Waar je bij veel dashcams tot uiterlijk Full HD (1080p) kunt opnemen, kun je bij deze dashcam van Nextbase kiezen voor Quad HD (1440p). Zo ben je er altijd zeker van dat de beelden haarscherp zijn. Door zijn grote beeldhoek van 140 graden heb je ook een goed overzicht van de verkeerssituatie.

Door gebruik te maken van wifi kun je de beelden na afloop van een rit eenvoudig bekijken via je smartphone en tablet. De dashcam is daarnaast voorzien van GPS, een polarisatiefilter om schittering en weerspiegeling te verminderen en Wide Dynamic Range techniek voor opnames die er ook in het donker goed uitzien.

De Nextbase 512GW is misschien wel de beste dashcam die we tot op heden hebben behandeld in dit lijstje. Echte nadelen heeft de camera dan ook niet, al kunnen we wel hele kleine minpunten melden. Zo is de G-sensor soms net iets te gevoelig waardoor beelden al snel worden opgeslagen zonder dat er echt iets schokkends gebeurd is. Een ander nadeel is dat er op de beelden na afloop een Nextbase-logo zichtbaar is.

Bekijk de Nextbase 512GW op Bol.com

Pluspunten
 • Zeer hoge kwaliteit
 • GPS aanwezig
 • Wifi aanwezig
Minpunten
 • G sensor heel gevoelig
 • Nextbase logo

Mio MiVue C310

Mio MiVue C310 DashcamBij de Mio MiVue C310 hoef je zeker niet veel luxe te verwachten, maar het is wel by far de goedkoopste dashcam in deze lijst. De Mio MiVue C310 heb je al voor 50 euro in je bezit en daarom konden we het niet laten om ook deze camera op te nemen in de lijst. De kwaliteit van de beelden is echter wel logischerwijs een stuk lager dan bij de duurdere camera’s.

De Mio MiVue C310 is voorzien van een beeldhoek van 110 graden waardoor je niet alleen de weg voor je ziet, maar ook het één en ander aan de linker- en rechterkant. De beelden zijn HD Ready (720p) en de camera is voorzien van een G sensor waardoor beelden automatisch worden opgeslagen bij een onverwachte beweging of schrok. De dashcam is daarnaast ook te gebruiken om foto’s te maken. Handig als je bijvoorbeeld een ongeval hebt gehad.

Mede vanwege zijn prijs ontbreken bij deze dashcam wel een aantal functie’s. Sowieso is de beeldkwaliteit natuurlijk wat lager en is er bijvoorbeeld geen Wifi en parkeermodus aanwezig. Ook is deze dashcam niet voorzien van een GPS-functie.

Bekijk de Mio MiVue C310 op Coolblue.nl

Pluspunten
 • Goedkoop
 • Beeldhoek 110 graden
 • G Sensor aanwezig
Minpunten
 • Lagere beeldkwaliteit
 • Geen Wifi
 • Geen GPS

Kenwood DRV-330

Kenwood DRV-330Ook Kenwood is terug te vinden in onze lijst met beste dashcams van 2019. De dashcam van Kenwood zorgt voor goede kwaliteit beelden vanwege de mogelijkheid om op te nemen in Full HD. De DRV-330 dashcam heeft een brede kijkhoek van 111 graden, waardoor je naast de situatie voor je ook het één en ander links en rechts van de rijbaan kunt bekijken.

De Kenwood DRV-330 is daarnaast uitgerust met een aantal handige extra’s. Zo is de camera voorzien van GPS, waardoor je na afloop terug kunt zien waar je hebt gereden. Handig als je bijvoorbeeld een ongeval hebt gehad. Daarnaast is de camera voorzien van zowel een parking modus als een G Sensor. De eerste zorgt ervoor dat de camera aangaat op het moment dat er iets rondom de auto gebeurt terwijl deze geparkeerd staat. De tweede functie zorgt ervoor dat opgenomen beelden automatisch worden opgeslagen wanneer een onverwachte schok wordt geregistreerd.

Een groot nadeel is dat deze dashcam van Kenwood niet voorzien is van Wifi of Bluetooth. Het is dan ook niet mogelijk om de beelden op die manier draadloos na een smartphone te versturen.

Bekijk de Kenwood DRV-330 op Bol.com

Pluspunten
 • GPS
 • G Sensor en Parking modus
 • Full HD
Minpunten
 • Geen Wifi
 • Geen Bluetooth

BlackVue DR900S-2CH

BlackVue DR900S-2CHDe BlackVue DR900S-2CH is by far de duurste camera in onze beste 10 dashcams van 2019. Toch vonden we dat we deze camera niet uit de lijst mochten houden. Het is de eerste camera in deze lijst die in 4K Ultra HD-kwaliteit filmt. Na afloop kijk je dan ook naar uiterst scherpe beelden. Hier en daar wordt deze camera zelfs omschreven als de beste 4K dashcam ter wereld.

Dat is niet het enige grote voordeel aan deze dashcam. Met de BlackVue DR900S-2CH haal je namelijk een multifunctioneel apparaat in huis. De camera voor zorgt ervoor dat de situatie voor je gefilmd wordt, terwijl de andere camera ervoor zorgt dat de situatie achter je ook in beeld wordt gebracht. Die achterste camera filmt in Full HD-kwaliteit. De BlackVue maakt het ook super makkelijk om beelden terug te kijken. Deze worden namelijk opgeslagen in de Cloud, waardoor je ze altijd en overal terug kunt zien. Door het kleine formaat waarin de beelden worden opgeslagen, is je geheugenkaart ook niet snel vol.

Daarnaast beschikt de camera uiteraard over GPS, een G Sensor en parking modus. Voor die parkeer modus doe je er echter wel goed aan om de dashcam aan te sluiten op de accu van de auto of een battery pack aan te schaffen. Een ander minpunt is uiteraard de hoge prijs, maar daarvoor krijg je wel waar voor je geld.

Bekijk de BlackVue DR900S-2CH op Bol.com

Pluspunten
 • 4K kwaliteit
 • G Sensor en Parking modus
 • Full HD
Minpunten
 • Hoge prijs
 • Parkeermodus alleen bij constante voeding

YI Smart Dash Camera

YI Smart Dash CameraEen nieuw merk in deze lijst is de Xiami YI Smart Dash Camera. Deze camera is voor een betaalbare prijs op de markt gebracht, maar is desondanks toch één van de betere camera’s nu op de markt. De camera filmt in Full HD-kwaliteit en heeft een kijkhoek van liefst 165 graden. Daardoor kun je zelfs drie banen tegelijkertijd filmen. Zo heb je ook een goed beeld van de rijbanen naast je.

Deze dash cam maakt het ook mogelijk om de beelden eenvoudig terug te bekijken via je smartphone. Dat komt omdat de camera verbinding kan maken met Wi-Fi. De dashcam heeft verder een G-Sensor waardoor beelden automatisch worden opgeslagen bij een onverwachte shock. Ook kun je de camera uitnemen om foto’s te maken. Handig als je bijvoorbeeld een ongeval hebt gehad en daar foto’s van nodig hebt.

Het grootste nadeel van de YI Smart Dash Camera is dat de camera niet voorzien is van GPS. Daardoor kun je na afloop niet makkelijk terug zien waar je geweest bent. Ook is er geen parkeermodus aanwezig, waardoor de camera niet automatisch opneemt als er iets met je auto gebeurt wanneer hij geparkeerd staat.

Bekijk de YI Smart Dash Camera op Bol.com

Pluspunten
 • Goede kwaliteit
 • Goedkoop
 • G Sensor
Minpunten
 • Geen GPS
 • Geen Parkeermodus

Mio MiVue J85

Mio MiVue J85We sluiten af met nog een dashcam van Mio. De Mio MiVue J85 filmt in Quad HD kwaliteit, waardoor je na afloop kunt kijken naar scherpe beelden. Daarnaast heeft deze camera als groot voordeel dat rekening gehouden is met het design. Hij is zo ontworpen dat je hem kunt plaatsen achter je achteruitkijkspiegel, waardoor hij niet in het zicht hangt. Met een beeldhoek van 150 graden zie je ook nog eens een groot gedeelte van de verkeerssituatie.

De camera is daarnaast voorzien van Wi-Fi, waardoor je beelden eenvoudig kunt bekijken via je mobiele apparaat. Ook kun je rekenen op een G-Sensor waardoor beelden automatisch worden opgeslagen bij een onverwachte beweging en is de dashcam voorzien van Parking Mode waardoor je auto ook als hij geparkeerd staat in de gaten wordt gehouden. De Mio MiVue J85 waarschuwt een bestuurder ook wanneer hij een rijbaan verlaat.

Een minpunt is dat deze dashcam van Mio niet is voorzien van een schermpje. Daardoor kun je op het scherm zelf niet de opnames kijken. Ook werkt de Wi-Fi helaas niet altijd even snel.

Bekijk de Mio MiVue J85 Coolblue.nl

Pluspunten
 • Goede kwaliteit
 • Handig design
 • G Sensor & Parking Mode
Minpunten
 • Geen schermpje
 • Wi-Fi soms langzaam

Leave a Comment